Peder Fredricson är en svensk elitryttare som är född 1972 i Södertälje. Han har tävlat flitigt och fått flertalet placeringar i OS i fälttävlan. Senare har han gått över till att tävla i banhoppning. Han har vunnit två olympiska silvermedaljer under sin karriär och även en EM-guldmedalj i banhoppning. Som junior ryttare vann han guld två gånger under junior-EM. Han tävlar idag för Österlens ridklubb. Han bor med sin familj på Grevlundagården på skånska Österlen. Han är utöver sin karriär som ryttare även utbildad grafisk tecknare och tar fram olika tavlor, logotyper och grafiska profiler.

Uppväxt och familj

Peder Fredricson är till viss del uppväxt i Flyinge som är en tätort i Eslövs kommun i Skåne. Han blev som 20-åring den yngsta svenska OS-ryttaren genom tiderna. Rekordet satte han när han tävlande under OS i Barcelona år 1992. Han är en av få ryttare i världen som tävlat i både OS och VM i de båda grenarna banhoppning och fälttävlan. Peder Fredricsons storebror är hoppryttaren Jens Fredricson och hans far är veterinärprofessorn Ingvar Fredricson. Han är gift med hoppryttaren Lisen Bratt Fredricson och ryttarparet har tre söner tillsammans.

Tävlingsframgångar

Ryttaren Peder Fredricson har tagit två silver i svenska mästerskapen i hoppning. 2014 kom han etta i Moderas Grand Prix. 2014 tog han silver i laghoppningen i OS i Aten plus att han placerade sig fyra individuellt under OS i Aten. Han vann finalen av Swedish Riders Trophy på ”H&M All In” i 2014 års upplaga. 2014 tog han tillsammans med hästen ”Holliday KLG” hem segern i premiäromgången av Volkswagen Grand Prix. 2016 red han hem individuellt OS-silver i hoppning i Rio de Janeiro. Året därpå tog han individuellt guld och lagsilver vid EM i banhoppning i Göteborg.

Priser och utmärkelser

Den 21 augusti 2016 hyllades Peder Fredricson och övriga OS-medaljörerna 2016 i Kungsträdgården i Stockholm efter sina prestationer i OS. Han har fått ta emot Jerringpriset både 2017 och 2018 för sina bedrifter inom fälttävlan och banhoppning på hästryggen. Han är därmed en av ett fåtal idrottare (sju stycken) som har fått ta emot Jerringpriset flertalet gånger. Jerringpriset är ett pris instiftat av sportredaktionen i Sveriges Radio och delas ut årligen på Svenska Idrottsgalan. Det delas ut till en framgångsrik svensk idrottare för det gångna årets bästa svenska idrottsprestation.

Tävlingshästar

Under sin långa karriär har han hunnit med att tävla tillsammans med en rad olika hästar. Bland topphästarna kan nämnas ”Sibon” som är en valack för 2004. Sibon är ett skimmelfärgat holländskt varmblod. Han har även tävlat med den bruna belgiska sporthästen ”H&M All in” som är en valack född 2006 samt valacken ”H&M ChristIan K” som är född 2007. Tidigare har han även tävlat med valacken ”Magic Bengtsson” som är en brun holsteinare född 1994 och med stoet ”Flip’s Little Sparrow” som är ett mörkbrunt svenskt varmblod född 2006.

Framtiden

På Grevlundagården på Österlen strax utanför Kivik vid havet bedrivs idag verksamheten med hopphästar. Peder Fredricson sysselsätter sig även med att utbilda nya förmågor inom ridsporten. Han föreläser till exempel där han visar och berättar för publiken om hur han arbetar och tränar sina hästar samt olika upplägg för att nå framgång. Han har ridit sen han var femåring och har ridit hästar nästan varje dag sedan dess. Han menar att han aldrig tröttnar på sporten eftersom han får ta del av hästens mentala och fysiska utveckling och känna samspelet mellan hästen och ryttaren.