Oscar Lewicki började spela fotboll redan som fyraåring i Limhamns IF i Malmö. Bayern München i Tyskland värvade honom från Malmö IF och han spelade i deras ungdomslag. Han hade stora framgångar som junior och var med i laget som vann guld i U21-EM 2015. Han bestämde sig för att flytta tillbaka till Sverige efter några år och spelar sedan 2015 i Malmö FF. Han tackade nej till kontrakt med utländska klubbar och valde att spela i Allsvenska istället för en lite mer osäker flytt till ett utländskt lag.

Spel i tyska ligan

När Oscar Lewicki blev värvad till Bayern München spelade han först i ungdomslaget och i slutet av säsongen 2009/2010 spelade han i reservlaget. Han blev inbytt i några matcher och han spelade totalt 33 matcher i den följande säsongen. Laget flyttades dock ned från 3 Liga, vilket är den tredje högsta divisionen i Tyskland. Han blev free agent i 2011 och trots att Bayern München ville värva tillbaka honom valde han att gå till BK Häcken eftersom han inte var säker på att få spela A-lagsfotboll i tyska ligan.

Årets nykomling

På Fotbollsgalan 2012 som hölls i Globen i Stockholm fick Oscar Lewicki ta emot pris som årets nykomling. Han hade en fin start på sin säsong i BK Häcken och han bidrog starkt till klubbens framgångar under året. Oscar Lewicki är en spelare som är både teknisk och taktiskt driven. Han är en allroundspelare som kan spela på olika positioner, både på mittfältet och backposition. För att bli vald till Året nykomling måste spelaren vara högst U21 och ha fått sitt genombrott i Allsvenskan under året. Oscar Lewicki var tjugo år gammal när han fick priset.

Guld i ungdomsmästerskapen

Oscar Lewicki hade flera fina framgångar i BK Häcken men efter några säsonger i klubben bestämde han sig för att flytta till Malmö FF för säsongen 2015. Han längtade tillbaka till Malmö som han lämnade som 16-åring när han flyttade till Tyskland. Oscar Lewicki spelade på mittfältet i U21-Europamästerskapet 2015 i fotboll som arrangeras av Uefa. Sverige tog guld för första gången i ungdomsmästerskapen för herrar. Matchen var oavgjord i fulltid och fick avgöras på straffar. Motståndarna Portugal satte tre av de fem straffarna medan Sverige vann genom att sätta fyra av straffarna.

Rik fotbollsklubb

Att sälja spelare är ett sätt för en klubb att få in pengar. Malmö FF är Sveriges rikaste fotbollsklubb och försäljningar av spelare som Zlatan Ibrahimovic har inbringat många miljoner till klubbkassan. Klubbens kvalificeringar till Europa League och Champions League har gett över 400 miljoner kronor till klubben. Att bygga långsiktigt är något som dock har saknats och många unga spelare har flyttat ut i tjugoårsåldern och lämnat klubben. Det är dock få som lyckas och kan utveckla sin kapacitet. Att återvända till Sverige har dock gett Oscar Lewicki en möjlighet att utvecklas som spelare.

Allsvenskan ett fördelaktigt alternativ

Oscar Lewicki hade andra mer ekonomiskt fördelaktiga alternativ att välja mellan än vad Malmö FF kunde erbjuda. Han vägde dock för- och nackdelarna och fann att det var svårt att sätta ett pris på fansens kärlek, familjens trygghet och känslan att spela inför den fullsatta hemmaarenan. Idag är han den fotbollsspelare som tjänar mest i Allsvenskan, sexsiffrig månadslön. En fotbollskarriär i ett utländskt lag kan innebära mer pengar men det kan även leda till ingen speltid, utlåning, och inget landslagsspel. Allsvenskan i Sverige kan erbjuda bra möjligheter att utvecklas och även tjäna pengar.