Marcus Rosenberg föddes 1982 i Malmö. Det var även i Malmö FF som Marcus Rosenberg inledde sin fotbollskarriär då han började spela i klubben redan 5 år gammal. Marcus spelade i Malmö FF’s under hela sin uppväxt. 2001 när Marcus var 19 år gammal gjorde han debut för Malmö FF’s A-lag. Rosenberg blev sedan kvar i Malmö FF fram till 2004 innan han blev utlånad till Halmstad BK. Det var där han även fick sitt genombrott och större klubbar fick upp ögonen för honom. Han återvände sedan till Malmö säsongen 2005 innan han under sommaren blev såld.

Flytten till Ajax

Sommaren 2005 blev sedan Marcus Rosenberg såld till holländska Ajax. Han var tänkt som en svensk efterträdare till Zlatan Ibrahimovic som året innan hade lämnat klubben. Övergången till Ajax var då den näst dyraste försäljningen från Allsvenskan då Malmö FF fick 45 miljoner kronor. Marcus Rosenberg debuterade snabbt för sin nya klubb och det var även under tiden i Ajax som Rosenberg började bli ett namn som blev uttagen till det svenska landslaget. Marcus stannade i Ajax från säsongen 2005 till 2007 innan den tyska storklubben Werder Bremen köpte honom.

Tiden i Tyskland och Werder Bremen

Det var i Werder Bremen och i tyska Bundesliga som Marcus Rosenberg blev ett stort namn i fotbollen. Han kom snabbt att bli en av klubben stjärnspelare och han stod för 14 mål under sin debut säsong i Werder Bremen. Efter 4 säsonger i den tyska storklubben och totalt 122 matcher och 40 mål så valde Werder Bremen att låna ut Marcus Rosenberg till spanska Real Socidad. Där spenderade Rosenberg säsongen 2011-2012 innan han återvände till Tyskland. Det blev dock inga fler matcher för Werder Bremen utan klubben valde att sälja honom vidare 2012.

Avslutningen på proffskarriären utomlands

Efter sin utlåning till Spanien så gick sedan flyttlasset till de brittiska öarna och Premier League. Här representerade Marcus Rosenberg West Bromwich. Det blev dock ingen jättelyckad sejour för Rosenberg i England. Han spenderade totalt 2 säsonger mellan 2012 och 2014 och spelade totalt 28 matcher men lyckades inte göra några mål under denna perioden. West Bromwich blev även slutet på en lång och ändå lyckad utlandskarriär för Marcus Rosenberg där han hann med att representera flera olika storklubbar i olika länder. 2014 valde dock Rosenberg att bryta sitt kontrakt och vända hem till Sverige.

Återkomsten till Malmö FF

Inför den allsvenskan säsongen 2014 slöts så cirkeln när Malmö sonen valde att skriva på för sin moderklubb Malmö FF. Där har det blivit en otrolig succé sedan Rosenberg återvände till Malmö. Han har varit med och bidragit till att Malmö har vunnit SM-guld 2014, 2015 och 2017. Rosenberg har även varit en stor bidragande faktor till att Malmö FF lyckats kvala sig in till Champions League och Europa League under sin tid i Malmö FF. Marcus Rosenberg är idag kapten i Malmö FF. Marcus Rosenberg har hintat om att 2019 blir hans sista säsong som aktiv fotbollsspelare.

Sveriges landslag

Marcus Rosenberg har representerat det svenska landslaget både på U-21 nivå men även för det svenska A-landslaget. Mellan 2005 och 2012 var Marcus Rosenberg en del av anfallsbesättningen i det svenska landslaget innan han valde att tacka för sig i det svenska landslaget och fokusera helt på sin klubbkarriär istället. Marcus Rosenberg hann under sin tid i det svenska landslaget att vara med i svenska VM truppen 2006. Samt till truppen som spelade EM 2008 och 2012. EM 2012 var även det som blev han sista framträdande i det svenska landslaget.