Joel Lundqvist föddes den 2 mars år 1982 i de svenska vintersporternas Mekka, nämligen Åre. Lundqvist har även en hockeyspelande tvillingbror vid namn Henrik Lundqvist som har skörtat stora framgångar som målvakt i både NHL och i det svenska landslaget. Joel Lundqvist började sin hockeykarriär, tillsammans med brorsan Henrik, i den lokala hockeyklubben Järpens IF. Efter ungdomsspel i Järpens IF följdes bröderna åt till Rögle BK. Innan de båda tog steget över Atlanten till världens största hockeyliga hann de, efter sejouren i Rögle BK, även representera Frölunda HC.

Dallas

Joel Lundqvist blev draftad av NHL-laget Dallas Stars år 2000 som deras tredjeval men på speldebuten i NHL fick Lundqvist vänta några år ytterligare. Den första speltiden i NHL fick Joel Lundqvist i december år 2006 och under denna säsongen spelade han totalt 36 stycken matcher i ligan och laget sig även vidare till Lundqvists första Stanley Cup-slutspel. Under slutspelet fick han spela 7 matcher innan laget åkte ut och Lundqvist blev då skickad till farmarlaget Iowa för fortsatt spel under slutspelet i AHL. Året som följde spelade Lundqvist i Dallas.

Återvände hem

Efter säsongen 2008/2009 i NHL-laget Dallas beslutade Joel Lundqvist att återvända hem till Sverige och Frölunda HC. Väl tillbaka i Frölunda fick Lundqvist det ärofyllda uppdraget att agera lagkapten och i Frölunda hittar vi en spelande Lundqvist än idag. Första säsongen tillbaka i Sverige blev dock ingen succé, han skadade sig nämligen i kvartsfinalen mot LHC och tvingades avsluta säsongen i förväg, skadan blev dock inte alltför långvarig. År 2013 blev Lundqvist framröstad och tilldelades utmärkelsen “Fansens Favorit”. Utmärkelsen fick han genom att C More:s publik röstat bland seriens samtliga klubbar.

SM-guld

Joel Lundqvist är en ikon inom Frölunda HC och har varit med och skördat några av klubbens största framgångar, både innan han drog till NHL och efter. Lundqvist har totalt fram till dagens datum spelat hem fyra SM-guld tillsammans med sina lagkamrater i Frölunda. Det senaste guldet skördades så sent som år 2019. Det är inte bara i klubblaget som Lundqvist samlat guldmedaljer utan också med det svenska landslaget. I landslagströjan har Joel Lundqvist spelat hem tre stycken VM-guld och dessa var år 2006, år 2013 och år 2017.

Slutat i landslaget

Joel Lundqvist har efter sina tre guldmedaljer och två bronsmedaljer i det svenska landslaget valt att lägga landslagströjan på hyllan, detta har han valt för att kunna fokusera fullt ut på sina prestationer i Frölunda HC. Brodern till Joel, Henrik Lundkvist, är ännu aktuell för landslagsspel och spelar i dagsläget kvar i NHL. Både Joel och Henrik Lundqvist har vunnit stort förtroende hos det svenska folket genom åren, mest för sina sportsliga framgångar men också för deras väldigt likartade utseende. Tillsammans har vi kunnat se dem i en klassisk reklamfilm för Head & Shoulders.

Slutet?

Joel Lundqvist har haft en lång och framgångsrik karriär men sitter idag på ett utgående kontrakt med Frölunda HC. Lundqvist själv säger att han fortfarande har drivet kvar för att spela och prestera hockey på högsta nivå och vi får fortsatt se hur länge vi får se honom spela i SHL. Han börjar närma sig 40 år och är idag den näst äldsta spelaren i hela SHL, på det privata planet gifte han sig år 2008 med sin Amanda och de har idag två gemensamma barn vid namn Vilma och Viktor.