I Sverige är Isabelle Haak inte lika känd som i Italien där hon kallas för “La regina di Svezia” – den svenska drottningen”. Numera har hon bytt den italienska ligan mot turkiska klubben VakifBank som betraktas som en av världens bästa klubblag. Isabelle Haak flyttade som 16-åring till den franska klubben Béziers Angels där hon snabbt gjorde succé. Hennes nya klubb är regerande Champions League-mästare och är baserade i Klubben har några av världens bästa coacher och hon kommer att träna under Giovanni Guidetti som har varit i klubben i tio års tid.

Debut i landslaget

Isabelle Haak debuterade tidigt i svenska landslaget. Hon var endast 14 år när hon gjorde sin landslagsdebut. Hon tog dubbla SM-guld samtidigt som hon studerade på distans på gymnasiet. Övergången till den turkiska mångmiljonklubben VakifBank innebär att hon troligtvis kommer att bli den bäst betalda svenska idrottskvinnan med en lön på runt en miljon euro om året. Hon kommer dessutom att ha inkomster från personliga sponsoravtal. Den turkiska klubben är känd för dels sina stora framgångar men även för generösa löner till sina spelare. Isabelle Haak är värvad för att på sikt kunna växa till en stor stjärna.

Spel i Frankrike

Isabelle Haak har förutom SM-guld även vunnit poängligan i Frankrike och Italien. Säsongen 2014-2015 blev hon vald till dels årets spelare och årets nykomling av Svenska Volleybollförbundet. Efter att ha blivit vald till årets spelare i Sverige i två år i rad kände Isabelle Haak att hon behövde en ny utmaning. Hennes mamma hjälpte henne att undersöka möjligheterna att läsa på distans och samtidigt spela i den franska ligan. Tillsammans med sina mamma flyttade hon till södra Frankrike för att spela i Béziers Angels. Säsongen 2016-2017 spelade hon i franska ligan för klubben.

Tuffa val mellan klubbspel och landslaget

Isabelle Haak valde att flytta till den italienska klubben Pallavolo Scandicci som hon spelade i under säsongen 2017-2018. Hon vann den italienska poängligan under sin första spelsäsong i Italien. En överansträngd axel som följd av smashande och blockande gjorde att hon missade matcher under våren 2019 i European Golden League. Hon har vid några tillfällen varit tvungen att välja mellan klubbspel och landslaget. Sveriges EM-kvalmatcher krockade med ligamatcher och hon valde att spela med sitt klubblag. Sverige förlorade den viktiga kvalmatchen mot Estland utan sin nyckelspelare, vilket Isabelle Haak tyckte var jättetråkigt.

Tränaren viktig

Volleyboll är en av världens största lagidrotter, och det finns fina möjligheter för spelare att tjäna pengar i Europa på sitt spelande. Att välja ett klubblag är inte alltid lätt. Det var dock inte den generösa lönen som var den avgörande faktorn för Isabelle Haak. Klubbens tränare, Giovanni Guidetti har ett bra rykte och en av hans styrkor är att utveckla unga spelare. Klubbens stjärna från Kina, Zhu Ting, har återvänt till sitt hemland för att förbereda sig inför OS 2020. Hon fick runt 16 miljoner kronor årligen när hon spelade i VakifBank.

Yngsta volleybollspelaren med miljonkontrakt

Från att spela volleyboll i Ängelholm till att bli världens yngsta kvinnliga volleybollspelare med ett miljonkontrakt är ingen dålig resa. Isabelle Haak uppmärksammades för sin stora talang tidigt och hon har spelat professionellt sedan hon var 14 år. Hennes syster Anna valde att gå på college i USA och hon har kommer att spela som proffs i franska Vandoeuvre Nancy under säsongen 2019-2020. Isabelle Haak är nu redo att som nittonåring starta ett nytt kapitel i Istanbul. Flera inom volleybollvärlden förespår att hon kommer att utvecklas till världens bästa volleybollspelare.