Golf

En precisionssport utan dess like som har fått en enorm status i vårt samhälle är golf. Som ni säkert känner till går sporten ut på att få i bollen i hålet på så få slag som möjligt, och det har kommit att ta världen med storm. Nu är golf en av världens populäraste sporter där det omsätts enormt mycket pengar i form av sponsorpengar men även från betting. Att vara golfproffs, främst som man, så kan man tjäna enormt stora summor pengar. Vissa sporter omsätter mer pengar än andra beroende på vad de anses ha för status, hur många personer som bettar och vilka personerna som kollar på sporten är. Golf har alltid spelats av adeln och präglats av de personer som har gått om pengar, vilket har gjort sporten rikare än andra.

 

Sporten är unik i det att man kan spela den i många olika åldrar eftersom det dels inte är en kontaktsport samt att den inte kräver en speciellt ung kropp. Ska man spela golf på elitnivå bör man ändå vara relativt ung och väldigt vältränad, men för att spela det på hobbynivå så spelar åldern inte riktigt någon roll så länge man kan utföra svingrörelsen. Det hör inte till ovanligheterna att golfspelare drabbas av ryggskador efter många års spelande just tack vare vridmomentet som inte riktigt är optimalt för ryggen, så av den anledningen är golf en sport som kräver mycket fysisk träning om man ska utföra den ofta. Men det är även många i äldre åldrar som spelar ungefär en gång i veckan under sommaren och då krävs inte ett träningsupplägg, till skillnad från fotboll eller cykling. Mellan hålen går man, men det är även vanligt att man åker golfbil numera vilket är ytterligare ett belägg för att sporten inte har en maximum ålder.

Banorna

En vanlig golfbana innefattar 18 stycken hål och är man 2-4 personer på en boll så tar det runt fyra timmar att ta sig igenom dessa 18 hål. Med andra ord så är det en tidskrävande sport som generar mycket tid i naturen och i den friska luften. Det finns också klubbar som exempelvis har en 18-håls bana samt en 9-håls bana. På 9-håls banan förekommer det inga tävlingar men det är ett bra alternativ om man inte har fyra timmar på sig men ändå vill komma ut och få till några slag. I princip alla banor tillhör en klubb, och för att få spela på banorna måste man ha ett medlemskap. Undantagen är Pay And Play banor som inte ägs av en viss golfklubb utan endast ett företag där man endast betalar och sedan får spela. På de banorna krävs det inte heller att man har ett grönt kort, vilket är en typ av licens för att man vet hur reglerna fungerar på golfbanan för allas säkerhet. Detta gröna kort är ett måste om man ska spela på en klubbs bana. Banorna består av olika former av terräng, det vill säga olika klippningar av gräset. Den yta man slår ut från kallas för tee, och anståndet från tee till green finns, där hålet bollen ska i, varierar beroende på bana och hål men även på vilket kön man är. Det kan anses könsdiskriminerande och omodernt för att vara 2019, men eftersom muskelmassan och ens fysiska kompetens skiljer sig mellan killar och tjejer anses det vara mer rättvist om killarnas tee är länge bak än tjejernas, eftersom golf annars är en sport som tjejer och killar kan spela tillsammans. Dock tävlar inte tjejer och killar tillsammans av den ovanstående anledningen. Mellan tee och green finns det terränger som fairway, ruff och andra hinder. Ruffen är den yta som är utanför själva banan, och fairway är gräset på banan. Hinder i banan kan exempelvis vara uppbyggda sjöar och bunkrar. Hamnar bollen i vattnet får man plikta ett slag och slå ut ny golfboll från samma avstånd som den åkte ner i vattnet. Hamnar bollen i bunkern får man slå därifrån.

 

Klubbarna är ofta väldigt fint omhändertagna med lyxiga klubbhus. Man märker tydligt på hur klubbarna ser ut att golf är en sport som generar mycket pengar. Alla klubbar har oftast en ranch där det finns ett visst antal uppradade ytor man kan stå på och öva slag.