Charlotte Kalla började åka skidor som sjuåring. Hennes farfar undrade om hon ville följa med på skidträning i IFK Tärendo. Resan från klubben Tärendo i Pajala kommun i Norrbotten till Sveriges främsta kvinnliga olympier genom alla tider med nio OS-medaljer har varit fylld med målmedveten träning. Längdskidåkning är en skonsam motionssport men det är en fysiskt krävande sport som ställer krav på en stark mentalitet. Charlotte Kalla slog igenom när hon som tjugoåring vann Tour de Ski i 2008. Innan jaktstarten var hon orolig för den stora backen Alpe Cermis, men hennes hårda träning gav utdelning.

En av de bäst betalda idrottarna

Det går att plocka hem ordentliga prispengar i längdskidåkning men det är få personer som satsar på sporten i Sverige. Längdskidåkare tjänar inte lika mycket på sin sport som alpina åkare. Charlotte Kalla är en av de största stjärnorna inom svensk längdskidåkning men hon har tjänat mindre pengar än långloppsspecialisten Britta Johansson Norgren. Hon tjänade en miljon kronor på sin sport i 2018. Charlotte Kalla tjänade runt 600 000 kronor under 2017 men hennes företagsverksamhet drar in betydligt större summor. Hon är en attraktiv idrottspersonlig med en ärlig och genuin personlighet, vilket bidragit till hennes framgångar utanför skidspåret.

Framgångar i skidspåret

Charlotte Kallas disciplinerade och målmedvetna träning har lett till stora framgångar. Efter vinsten i Tour de Ski fick hon 2008 Jerringpriset. Hon är den första svenska längdskidåkaren som vunnit tävlingen. Hon tilldelades pris som Årets kvinnliga idrottare 2010 på Idrottsgalan när den hölls i 2011. I hemorten Tärendo har en staty rest över henne. Hon har vunnit individuella guld både i OS och VM; den första kvinnliga längdskidåkerskan som har gjort det, två OS-guld och ett VM-guld. Hon är bra på både klassisk och fristil samt på kortare såväl som längre distanser.

Första framgångarna

Charlotte Kalla vann sitt första guld vid junior-VM i 2006 när hon plockade hem guldmedaljen på 10 km skiathlon. Hon hade stora framgångar vid junior-VM och vann även silver på stafetten och brons i 5 km. Hon debuterade i senior VM i 2007 där hon kom sjua i skiathlon på en bana som betraktas som mycket hård – Shirahatayama-banan i Sapporo i Japan. Senare på året fick hon sitt stora genombrott då hon vann Tour de Ski. OS i Vancouver i Kanada 2010 startade hon med en OS-guld på 10 km fristil.

Stora förväntningar

Förväntningarna var höga på Charlotte Kalla under de närmast åren efter framgångarna i OS i Vancouver, men stora individuella vinster lyste under några år med sin frånvaro. Hon plockade dock hem flera medaljer i VM 2011 och 2013 i stafettlag och sprintstafettlag. I 2013 tränade hon med det norska landslaget och ökade sin träningsdos. Hon tränade mer på att staka, vilket ledde till framgångar i världscupen i klassisk stil. Hon kom tvåa i ett världscuplopp i säsongen 2013-2014. I OS i Sojti, plockade hon hem en silvermedalj i skiathlon och en i klassisk stil.

Fortsätter att tävla

OS i Pyeongchang i Sydkorea startade bra för Charlotte Kalla som efter några år med bland annat en skada i bröstryggen var tillbaka i god form. Hon tog hem ett guld i skiathlon. Hon var favorit i 10 km fristil men norskan Ragnhild Haga visade sig vara snabbare. Charlotte Kalla har haft många fina framgångar och det verkar som hon fortfarande är motiverad att träna hårt och fortsätta att tävla. Äran att vinna är kanske det som lockar mest och ersättningen i världscupen är lägre idag jämfört med när hon slog igenom 2007.